Na de provinciale kampioenschappen in Ieper en de regionale kampioenschappen in Dendermonde eindigen we de kampioenschappen-reeks met de nationale kampioenschappen in onze eigen stad: Brugge!

Vorig jaar stonden we hier met drie judoka’s: Tim, Lisa en Pieter-Jan en eindigden we met nul medailles. Dit jaar willen we, met dezelfde judoka’s, uiteraard beter doen. Het supporterslegioen was er zowel zaterdag als zondag volledig klaar voor. Onze judoka’s waren in topvorm dus konden we er aan beginnen.

Tim bij voor ons de spits af in de categorie tot -60 kg. In zijn eerste wedstrijd tegen Yassine Carlier start Tim rustig, hij kan enkele keren dreigen en komt eigenlijk niet in de problemen. Wanneer zijn tegenstander echter plots inkomt, brugt Tim en hoe idioot ook, de nieuwe regels zijn duidelijk. Bruggen = Ippon. Nochtans was het anders wellicht slechts een yuko of waza ari geweest. Tim wordt dus verwezen naar de herkansingen. Ter info: Yassine Carlier: 2x zilver op BK als u18 en nu brons als U21, verschillende internationale medailles waaronder 3e op Dutch open in 2013. Geen prutser dus.

belgisch-kampioenschap-judo-tim

belgisch-kampioenschap-judo-tim

De herkansing van Tim is tegen Ruben Berckmoes. Dat mag voor Tim geen probleem zijn en dat is het ook niet. Vroeg in de wedstrijd komt hij shido voor en hij kan de kamp uitvechten zonder al te grote problemen. De wedstrijd voor de derde plaats is een heruitgave van de finale van het Vlaams kampioenschap, namelijk tegen Yusup Adashev. We weten op voorhand dat het moeilijk wordt maar Tim vecht zijn beste wedstrijd van het tornooi en kan lang gelijke tred houden en enkele keren mooi dreigen. Wanneer hij echter waza-ari achter komt, wordt het moeilijk. Tim eindigt op het Belgisch kampioenschap weeral naast het podium.

6x heeft Tim zich ondertussen geplaatst voor het BK en 6x eindigt hij zonder medaille. Nochtans heeft hij een palmares waar velen jaloers mogen op zijn maar op een BK wil het voorlopig niet lukken. De mentaliteit zit echter goed. Kort na zijn wedstrijd gaf Tim al te kennen dat hij volgend jaar opnieuw probeert!

Na Tim is het de beurt aan Pieter-Jan. Over zijn eerste kamp kunnen we kort zijn. Pieter-Jan neemt veel te vroeg, veel te veel risico, gooit eigenlijk zichzelf en belandt dan nogal knullig in houdgreep. Geen goeie start maar Pieter-Jan mag direct herkansen voor de derde plaats. Zijn tegenstander: José Castillo Tanger, vorig jaar de Belgisch kampioen in de categorie van Pieter-Jan, ook brons op het Spaans kampioenschap vorig jaar,… In het begin van de kamp zien we echter een Pieter-Jan die vertrouwen toont. Hij verdedigt makkelijk op de drop-seoi nages van zijn tegenstander (die mede dankzij die beweging vorig overtuigend het BK won) en werkt goed verder. Rond het midden van de kamp kan hij counteren met wurging maar de scheidsrechter roept net iets te vroeg matté. Iets later, opnieuw een drop-seoi nage en PJ die opnieuw de wurging aanzet. Deze keer zit hij beter en de overwinning én de bronzen medaille voor Pieter-Jan is binnen. Het heeft bloed, zweet en tranen gekost maar de vooruitgang tegenover vorig jaar werd beloond! Proficiat!

belgisch-kampioenschap-judo-pieter-jan

belgisch-kampioenschap-judo-pieter-jan

Het resultaat na één dag: 1x 5e en 1 x brons.

Zondag is het de beurt aan Lisa in de categorie tot 52 kg. Ik heb voor het plezier het palmares van de deelnemers eens opgezocht. Vier van de deelnemers, waaronder Lisa, waren in het verleden goed voor in totaal 6 nationale titels. Stevig categorietje dus.

Lisa start tegen ene Lea Escoutay. Hierover vind ik geen Belgische resultaten. Ik vind wel een Franse judoka met dezelfde naam en een behoorlijk stevig palmares. Wellicht is het dus dit meisje. Lisa is alleszins niet bepaald onder de indruk van haar tegenstandster. Een eerste serieuze waarschuwing met drop seoi nage levert geen score op maar iets later is de wedstrijd, na wurging als ik me goed herinner, toch binnen. De volgende wedstrijd blijft beter in mijn geheugen hangen. In de halve finale tegen Sien Vandeputte, West-vlaamse in Antwerpse loondienst, komt Lisa snel en discutabel twee shido’s achter. Wanneer ze erin slaagt om haar seoi nage in te komen, scoort ze een eerste waza ari om kaart daarna op een derde shido te lopen. Ondertussen wachten we nog steeds op een eerste aanval van haar tegenstandster maar blijkbaar kon enkel Lisa shido’s krijgen in deze wedstrijd. Wanneer Sien te nadrukkelijk naar buiten duwt om Lisa een vierde shido aan te smeren, komt Lisa opnieuw seoi nage in. Waza-ari, op naar de finale en een  mooie revanche voor het regionaal kampioenschap!!!

De aangename finale tegen Myriam Blavier kampt Lisa goed mee maar ze kan net te weinig dreigen. Enkele goeie pogingen maar Lisa komt waza-ari achter. Met minder dan een minuut op de klok, staat die score er nog steeds en moet Lisa komen. Ze wordt jammer genoeg gecounterd en einde van de wedstrijd. Geen goud maar zilver na een prachtig tornooi.

Het blijft sterk om te zien hoe steeds als één van de favorieten start en ze toch steeds weet te presteren. Dit is haar 4e Belgische medaille sinds 2012! Tel daarnaast nog haar andere resultaten en het is duidelijk: Lisa is een topper!