Zondag 25 januari vond het provinciaal kampioenschap te Ieper plaats. Het aantal inschrijvingen was zeer goed, we traden dan ook aan met 9 judoka’s aan.

Jammer genoeg hadden we slechts één deelnemer in de leeftijdscategorie U15 maar wat voor één!! Keanu Deblaere treedt aan in de categorie -66 kg, een poule van 5 judoka’s. De eerste twee kampen van Keanu zijn wat aarzelend maar worden uiteindelijk beide heel vlot gewonnen met houdgreep. De laatste twee wedstrijden is Keanu echter volle bak op dreef. Twee fantastische ippons in een minimum van tijd. De eerste tornooiwinst ooit voor Keanu en direct provinciaal kampioen!

In de U18 hebben we vier deelnemers: Lewis, Selas, Dajo en Maarten. Lewis (-66 kg)  en Selas (-60 kg) zitten in de twee grootste categorieën (19 en 17 deelnemers) en kunnen er jammer genoeg niet in slagen om hun eerste wedstrijd te winnen. Hun tegenstander wordt uit het tornooi gewipt in de 1/4-finales dus ze krijgen geen herkansing. Jammer maar beide zijn opnieuw een ervaring rijker.

Dajo treedt aan in de sterke categorie -55 kg en mag direct beginnen tegen een topper (Gaston Rammant: goud op BK 2013, winnaar soeverein cup 2014,…). Alhoewel Dajo goed weerstand biedt, kan hij eigenlijk nooit aanspraak maken op de overwinning. Hij toont wel dat er met hem rekening moet worden gehouden. Dit bewijst hij ook in zijn eerste herkansing: goed druk gezet, agressief gekampt en een mooie worp om het af te maken. Voor de derde plaats verliest hij echter van opnieuw een topper (Zelimkhan Jachichanov: zillver op BK 2013 na de reeds vermelde Gaston Rammant).

Maarten is met vier in zijn categorie en is dus zeker van zijn plaats op de regionale kampioenschappen. We zien vandaag niet de Maarten van de interclub. Een derde plaats is natuurlijk mooi maar de tweede plaats was zeker haalbaar. Maar geen man overboord, beter in topvorm op de regionale (en hopelijk nationale) kampioenschappen dan op de provinciale waar je toch zeker doorgaat.

bij de U21 hebben we ook vier deelnemers: Pieter-Jan, Tim, Victor en Lisa. Ladies first! Lisa is een gewichtscategorie gezakt, ze kampt nu in de -52 kg. Ze was met haar 53-54 kg natuurlijk ook een lichte judoka voor de -57 kg. Op provinciaal vlak maakt dat uiteraard weinig verschil. Ze veegt de vloer aan met haar volledige categorie (met o.a. een mooie uchi mata in de eerste wedstrijd!) en plaatst zich dan ook vlot voor de regionale kampioenschappen. Zeker in West-Vlaanderen start Lisa telkens als favoriet maar ze blijft het ook telkens waarmaken.

Pieter-Jan had pech. Hij was de enige in zijn gewichtscategorie en moest dan ook de mat niet op om zijn categorie te winnen en zich te plaatsen voor de regionale kampioenschappen.

Victor had ook pech maar dan vooral door zijn loting. Starten tegen Jorne Cambier (wederhelft van Lisa, veel talent en vaste klant voor het podium). De wedstrijd duurt jammer genoeg niet lang voor Jorne Victor netjes tegen de grond werkt. Victor is wel supergemotiveerd de laatste maanden maar hij kan niet wegsteken dat hij de voorbije jaren heel veel last heeft gehad van kwetsuren en dan ook weinig aan trainen toe kwam. In zijn eerste herkansing wil Victor wellicht iets te graag winnen waardoor hij kleine foutjes maakt die cash betaald worden. Victor is terug maar nog niet helemaal, als hij zo kan blijven verder trainen komt dat wel.

Onze laatste deelnemer is Tim. Tim traint niet meer zo fanatiek als vroeger maar heeft altijd wel zin in een provinciale titel. De eerste kamp duurt het wat tegen dat de motor op gang komt maar eens dat gebeurd is, is de wedstrijd ook snel gedaan. Tim mag de finale kampen tegen Aaron Degryze van JC Olympia. Altijd leuk een derby maar Tim heeft niet de ambitie om de kamp lang te laten duren. De finale duurt ongeveer 15 seconden en Tim mag op het hoogste schavotje plaatsnemen.

Samenvatting van de dag. 9 deelnemers, 4 provinciaal kampioenen en 1 bronzen medaillewinnaar. De judoka’s zonder medaille hebben ook getoond dat ze iets in hun mars hebben. Een nieuwe topdag voor JC Albert Plovier en nu op naar de Vlaamse kampioenschappen!